Răşina Shilajit, sau mumie, este recunoscută ca un tonic puternic, ce acţionează multivalent atât în cazul specific al anumitor afecţiuni, cât şi în cadrul funcționării organismului în ansamblu, având un efect tonifiant, restabilind echilibrul energetic şi având capacitatea de a trata sau de a preveni numeroase afecţiuni. În Ayurveda, străvechea știință medicală indiană, Shilajit-mumie are numeroase beneficii și este recomandat și folosit cu succes pentru detoxifiere, reîntinerire, hrănirea țesuturilor, creșterea potenței, îmbunătățirea imunității, dar și pentru a amplifica absorbția nutrienților din hrană și pentru potențarea și amplificarea efectelor altor remedii folosite.

Beneficiile consumului de Shilajit asupra refacerii oaselor și a vindecări fracturilor

Shilajit sau rășina de mumie acționează în sensul regenerării oaselor în cazul afecțiunilor sistemului osos și al fracturilor, reducând semnificativ perioada de convalescență. O doză zilnică de 400 mg accelerează vindecarea și asimilarea fosfaților necesari sistemului osos.

De asemenea, Shilajit conține calciu asimilabil. Mulți dintre noi iau calciu de sinteză sau chiar de origine naturală, însă organismul nu este capabil să absoarbă în mod direct cantitatea necesară. Acidul fulvic din Shilajit-mumie ajută la distribuirea calciului spre celulele care au nevoie. Stronțiul într-o formă non-radioactivă ajută, la rândul lui, la asimilarea calciului. Shilajit-mumie remineralizează oasele prin cure regulate de 2-3 săptămâni, ceea ce ajută la prevenirea osteoporozei, datorită faptului că mineralele pe care le conține, inclusiv calciul, sunt ușor asimilabile.

Susține și îmbunătățește imunitatea

Shilajit-mumie mărește numărul și forța limfocitelor T și a limfocitelor B, pilonii oricărui sistem imunitar matur, fapt ce conduce la îmbunătățirea activității sistemului imunitar. Shilajit creează astfel o barieră de protecție împotriva agenților patogeni microscopici. Acizii humici din compoziția sa au un spectru antiviral larg. Acizii humici se pot lega de celula virușilor dăunători și îi neutralizează în acest mod. Ca un adaptogen care combate stresul, Shilajit ajută la menținerea sistemului imunitar.

Puternic regenerant, are sensibile efecte anti-îmbătrânire

Fiind bogat în acizi fulvici, care constituie principiul său activ, Shilajit are puternice proprietăți anti-oxidante și anti-inflamatorii, încetinește apoptoza celulelor, fiind un protector împotriva acțiunii distructive a radicalilor liberi și acționând împotriva deteriorării celulelor. Drept urmare, utilizarea regulată a Shilajit-ului duce la creșterea longevității, la încetinirea proceselor de îmbătrânire și la îmbunătățirea generală a sănătății.

Amplifică potența și îmbunătățește funcția sexuală masculină și feminină

Shilajit modulează favorabil funcția sexuală și tratează eficient sterilitatea atât la femei, cât și la bărbați. În cazul bărbaților, s-a constatat că Shilajit crește potența și, de asemenea, nivelul de testosteron. Testosteronul este un hormon masculin, dar la unii bărbați nivelul lui este scăzut. Aceasta se manifestă printr-un libidou slab, prin căderea părului, prin scăderea masei musculare și oboseală. Atât la bărbați, cât și la femei Shilajit are efecte afrodisiace, îmbunătățind calitatea vieții amoroase și contribuind la eliminarea disfuncțiilor sexuale.

Îmbunătățește memoria și mărește capacitatea de învăţare

Shilajit-mumie protejează funcțiile cognitive ale creierului. Acidul fulvic prezent în Shilajit previne acumularea în creier a anumitor proteine (proteinele Tau) ce conduc la deteriorarea celulelor. Multe studii arată că Shilajit poate fi eficient și în prevenirea și ameliorarea unor tulburări precum boala Alzheimer. Shilajit reduce anxietatea prin creșterea unui anumit gen de receptivitate. Are efecte binefăcătoare în recuperarea post-traumatică prin diminuarea edemelor la nivelul creierului și a presiunii intra-craniene. Complexul de minerale și de compuși polimoleculari acționează sinergic, diminuând stările de depresie și de anxietate.

Elimină sindromul de oboseală cronică

Aceasta este o afecțiune care se manifestă prin oboseală sau epuizare. Studiile efectuate de cercetători au arătat că Shilajit-mumie poate să reducă aceste simptome și să refacă energia vitală. Sindromul oboselii cronice a fost asociat cu disfuncția mitocondriilor. Aceasta se petrece atunci când celulele noastre nu produc suficientă energie. Shilajit susține funcția mitocondriilor de la nivelul celulelor nervoase, cardiace, musculare, hepatice și renale, reducând în acest fel oboseala și crescând nivelul energiei vitale.

Contribuie la dezvoltarea masei musculare

Shilajit (mumie) poate crește masa musculară cu 10% și mărește capacitatea de efort cu 25% (conform unui studiu din cadrul unui program de pregătire al armatei ruse). S-a demonstrat că Shilajit ajută la asimilarea de magneziului, Mg2+ și a calciului, Ca2+ în oase și mușchi. În armata Rusiei, Shilajit a fost folosit decenii la rând pentru creșterea masei musculare și a forței vitale a militarilor.

Reglează metabolismul și arde grăsimile în exces

Shilajit (mumie) este eficient în controlul glicemiei și îmbunătățește profilul lipidic. Restaurează funcțiile pancreasului, care devine capabil să secrete insulină și filtrează toxinele din corp. Se administrează în mod constant bolnavilor diabetici, pentru că previne apariţia neuropatiilor. Deși Shilajit-mumie nu vindecă pancreasul, poate să le ofere diabeticilor o cale excelentă de a-și regla glicemia, nivelul de zahăr din sânge. Cu cât mai multă insulină este secretată de pancreas, cu atât mai mult este susținut metabolismul glucozei.

Pe lângă beneficiile enumerate mai sus, Shilajit tratează cu succes (conform unor studii făcute de cercetătorii ruși) colita cronică, după numai 10 zile de administrare a produsului.
În cazul arsurilor și al rănilor, Shilajit ajută la refacerea stratului epitalial, scurtând perioada de vindecare.
De asemenea, previne ulcerele gastrice şi duodenale. O cură cu Shilajit-mumie administrat pe stomacul gol dimineața poate ameliora sau vindeca afecțiunile stomacului.

Adăugăm la toate acestea și faptul că fiind o substanță adaptogenă, Shilajit ajută și stimulează adaptarea la factorii de stres cotidian.
În cazul anemiei cauzată de carența de fier, Shilajit aduce aportul necesar de fier, care este conținut sub forma unor săruri ușor asimilabile.
Shilajit participă la biosinteza ADN-ului celular, facilitând diviziunea și creșterea numărului celulelor.
Beneficiile și efectele Shilajit-ului ca remediu milenar asupra sănătății sunt nenumărate și sunt încă intens cercetate.

Surse bibliografice:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23733436

2.https://www.researchgate.net/publication/229418079_Thermal_analysis_of_mumiyo_the_legendary_folk_remedy_from_the_Himalaya_region 

3.https://www.hindawi.com/journals/ijad/2012/674142

4.https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02334644