Descrierea remediului Shilajit (rășină de mumie)

Shilajit (mumie / mumijo) este numele unei substanțe naturale ce este întâlnită mai ales în munții Altai din Rusia, Mongolia, Kazahstan și în munţii Himalaya din India, Bhutan, Nepal, Tibet și China, dar și în munții Hindukush din Afganistan și în munții Anzi, în Chile. Aceasta a fost descrisă ca un bitum sau o rășină naturală care se prezintă într-o paletă de culoare de la maroniu-deschis la maroniu-închis, având o consistență care variază de la lichid la solid-sfărâmicios.

Cercetătorii consideră că acest exudat al rocilor de minereuri complexe de la mari înălțimi, care are o compoziție unică, se formează prin acţiunea factorilor de mediu și a microorganismelor asupra anumitor resturi de plante ca Euphorbia royleana sau Trifolium repens, aflate în proces de descompunere.

Shilajit are o consistență și o textură vâscoasă, asemănătoare cu cea a unei rășini, a smoalei sau gudronului. Pe vreme caldă, aceasta se scurge din crăpăturile stâncilor. După extragere, rășina este purificată. Deoarece Shilajit are nevoie de secole pentru a se forma, oamenii de știință consideră că acesta este un produs milenar al naturii.

Shilajit sau mumie / mumijo este cunoscut de mai bine de două mii de ani şi a fost dintotdeauna un remediu extrem de preţios rezervat clasei conducătoare, fiind mai scump decât aurul și nu cu multă vreme în urmă exportul lui era interzis în Uniunea Sovietică, unde era socotit ca fiind „tezaur de stat“.

Terminologie

Denumirea științifică pentru Shilajit este Asphaltum punjabianum (denumire latină).
Termenul Shilajit din limba hindi provine din sanscritul shilajatu, care înseamnă „rășina munților“. Popular, mai ales în Asia Centrală, Shilajit-ul a primit nume foarte pitorești, precum „balsamul munților“, „lacrima munților“, „sângele munților“, „sudoarea munților“, „uleiul munților“, „seva munților“, printre multe altele.

În functie de regiunea si cultura lumii, se constată că Shilajit ia mai multe nume. În muntii Caucaz, variatiile sunt ușor diferite, și este de obicei numit Mumio. În Rusia, Georgia, Ucraina, Kazahstan, Kârgâstan Shilajit este cunoscut sub denumirea de Mumie, Mumijo. Etimologic, termenul de mumio, mumiyo, mumie, provine de la numele unei rășine balsamice ce era folosită în Persia și Babilon.

Farmacologia europeană cunoaște acest remediu încă de pe vremea lui Paracelsus. Un vechi dicționar din secolul al XVIII-lea descrie mumiyo ca fiind „un balsam de origine montană, foarte prețios și foarte eficace, folosit în Persia pentru tratamentul rănilor. Termenul originar din persană/arabă a pătruns în limbile europene, inclusiv în greaca bizantină, via limba latină, ca un cuvânt de împrumut. Termenul medieval latin mumia este un cuvânt de împrumut. În araba medievală, termenul mūmiya făcea trimitere la preparatul cu care se realiza îmbălsămarea și la trupul îmbălsămat, iar în persană există termenul mūm, care înseamnă ceară.

Proprietăți fizice și chimice ale Shilajit-ului

Shilajit este descris ca o substanță de culoare maroniu spre negru, lipicioasă și consistentă care prezintă o suprafață strălucitoare și netedă, ușor solubilă în apă, în alcool sau acetonă.

Din punctul de vedere al compoziției chimice, Shilajit este conform cu [1] un fitocomplex care prezintă 14–20% (umiditate); 18–20% (minerale); 13–17% (proteine); 4–4.5% (lipide); 3,3–6.5% (steroizi); 18–20% (compuși liberi de nitrogen); 1,5–2% (carbohidrați); și 0,05–0.08% (alcaloizi, amino-acizi și alți compuși cu nitrogen). Alte componente sunt macro- și microelemente (în g/kg): potasiu 60; calciu 27; magneziu 14; sulf 6; sodiul este prezent în cantitatea de 40mg/kg. Mumio conține și siliciu, aluminiu, arsen, fier, mangan, seleniu, nichel, vanadiu, bariu, molibden, cadmiu, cupru, zinc, fluor, iod, bismut, crom, fosfor, cobalt, bor, stronțiu, beriliu, zirconiu, titan, argint, galiu şi… miere.

Totodată, sunt prezenți 65 de alți compuși organici, printre care acizi grași, ceruri, carbohidrați, alcaloizi, rășini, steroizi, polifenoli, uleiuri esențiale și vitamine.

Cele între 25 și 40 de minerale prezente în compoziție sunt produsele de descompunere ale compuşilor polimoleculari (acizi zoomelanici, acizi humici, acizi fulvici, acid benzoic, oxalic). Dintre aminoacizi, sunt prezenți fenilalanina, alanina, arginina, acid glutamic, acid aspartic, glicina, lisina, metionina, serina, tirozina, valina. De asemenea, apar în compoziție şi alţi acizi, terpenoide, steroizi naturali, vitamine din grupa B şi P, fragmente de molecule polifenolice şi alţi compuşi.

Răşina Shilajit este recunoscută ca un tonic puternic ce acţionează multilateral atât în cazul anumitor afecţiuni, cât şi în cadrul funcționării organismului în ansamblu. Mai mult de jumătate din elementele existente în tabelul lui Mendeleev se găsesc în răşina Shilajit.

Acidul fulvic este principiul activ al rășinei Shilajit, (minim 40% din compoziție) conferindu-i proprietăți puternic antioxidante și anti-inflamatorii.

Beneficiile consumului de Shilajit – rășina de mumie

Despre această substanță naturală deosebită s-a descoperit că posedă o mare capacitate de detoxifiere și că este un energizant puternic pentru organism. Fiecare din elementele componente acționează asupra proceselor metabolice corespunzătoare ale organismului, având un efect tonifiant, restabilind echilibrul energetic şi având capacitatea de a trata sau de a preveni anumite afecţiuni. Principalul element activ din Shilajit este acidul fulvic, folosit la tratarea problemelor cognitive asociate cu vârsta înaintată, și la alinarea simptomelor bolii Alzheimer.

Astfel, Shilajit:

 • Mărește numărul și forța limfocitelor T și a limfocitelor B (leucemii, anemii), piloanele oricărui sistem imunitar matur.
 • Stimulează, prin administrare internă și externă, procesele de cicatrizare, fiind puternic antibacteriană, antimicrobiană, antiinflamatoare, accelerează, în cazul rănilor purulente, procesul de epitelizare, grăbind regenerarea tegumentară (a pielii).
 • Stimulează regenerarea oaselor în cazul fracturilor, micșorând perioada de convalescență.
 • Reglează metabolismul și arde grăsimile în exces (în cazul persoanelor obeze).
 • Complexul de minerale și de compuși polimoleculari acționează sinergic, diminuând stările de depresie și anxietate.
 • Ameliorează nevralgiile, radiculitele, nevrodermitele, prin masaj cu soluție de rășină.
 • Potențează funcția sexuală și tratează eficient sterilitatea atât la femei, cât și la bărbați.
 • Elimină reziduurile toxice din organism.
 • Participă la biosinteza ADN-­ului celular, facilitând diviziunea și mărirea numărului celulelor.
 • Crește masa musculară cu 10% și mărește capacitatea de efort cu 25% (studiu din cadrul unui program de pregătire al armatei ruse).
 • Tratează cu succes (conform unor studii făcute de cercetătorii ruși) colita cronică, după numai 10 zile de administrare a produsului.
 • Menține funcția mitocondriilor de la nivelul celulelor nervoase, cardiace, musculare, hepatice, renale.
 • Susține funcția reproducătoare masculină și feminină.
 • Este considerată o substanță adaptogenă, care ajută și stimulează adaptarea la factorii de stres cotidian.
 • Îmbunătățește capacitatea de învăţare şi memoria
 • Previne ulcerele gastrice şi duodenale.
 • Are efecte anti-îmbătrânire, fiind un puternic regenerant.

Surse bibliografice:

 1. Mumio – smola jîzni – Boris Efimovici Burdîkin; Editura IG „Vesi”, Sankt Petersburg, 2001 (limba rusă).
 2. Safety and efficacy of shilajit (mumie, moomiyo) – Phytotherapy Research, 2014 Apr;28(4):475-9 – Stohs, Sidney J. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23733436)
 3. Thermal analysis of mumiyo, the legendary folk remedy from the Himalaya region – Thermochimica Acta 417 (2004) 301–309 – Assegid Garedew, Michael Feist, Erik Schmolz, Ingolf Lamprecht
  (https://www.researchgate.net/publication/229418079_Thermal_analysis_of_mumiyo_the_legendary_folk_remedy_from_the_Himalaya_region)
 4. Shilajit: A Natural Phytocomplex with Potential Procognitive Activity – International Journal of Alzheimer’s Disease 2012: 674142 – Carlos Carrasco-Gallardo, Leonardo Guzmán, and Ricardo B. Maccioni
  (https://www.hindawi.com/journals/ijad/2012/674142/)
 5. Chemical composition of mumijo and methods for determining its authenticity and quality (a review) – Pharmaceutical Chemistry Journal volume 30, pages543–547(1996) – L. N. Frolova & T. L. Kiseleva
  (https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02334644)