Seva de vita de vie acţionează ca un leac deosebit de eficient pentru tratarea pe cale naturală a numeroase boli

seva vita de vie

În tradiţia populară românească, seva viţei de vie (Vitis vinifera L.) este cunoscută ca fiind o veritabilă „apă vie“, despre care se ştie că prezintă multiple proprietăţi vindecătoare.

Seva viţei de vie se colectează primăvara, din momentul în care via începe să înmugurească, de exemplu cu ocazia acţiunilor de întreţinere anuală a viei, atunci când se realizează tăierile anuale de primăvară. Tăierea viţei de vie se face cu ajutorul unei foarfeci speciale. Ea se face perpendicular pe lungimea formaţiunii lemnoase care se suprimă, astfel încât suprafaţa tăiată să fie cât mai mică, pentru a permite apoi plantei să îşi cicatrizeze în mod natural tăieturile şi să nu fie afectată de acest procedeu.

După tăierea şi eliminarea ramurilor, urmează etapa în care via îşi vindecă gradat capetele ramurilor tăiate, cu ajutorul unei răşini ce are aspectul unui lichid transparent şi vâscos, ce se scurge picătură cu picătură. Aceasta este seva viţei de vie, ce reprezintă un veritabil elixir natural cu multiple efecte vindecătoare. Imediat după tăiere, la nivelul tăieturii respective se poate fixa cu ajutorul unei sfori o sticluţă curată, care se va umple gradat cu lichidul care se scurge în mod natural, prin picurare, de la nivelul capătului tăiat.

Lichidul proaspăt obţinut astfel se păstrează în sticle curate, de culoare închisă, astupate ermetic. Păstrarea se face în frigider, pentru a preveni alterarea. Este necesar ca seva viţei de vie să fie folosită într-un interval de timp de cel mult două săptămâni de la colectare.

Lichidul care se scurge primăvara din tulpinile viţei de vie, după tăiere, reprezintă un valoros leac natural străvechi. Încă din cele mai vechi timpuri, de mii de ani, seva viţei de vie a fost folosită de oameni pentru vindecare şi în special pentru a proteja sănătatea ochilor. Acest obicei străvechi a fost revalorizat în prezent în cadrul medicinei neconvenţionale şi a devenit o practică vindecătoare curentă, asupra căreia s-au realizat studii ştiinţifice consistente.

În medicina neconvenţională sunt cunoscute efectele benefice ale acestei esenţe naturale preţioase, efecte care se datorează substanţelor valoroase din compoziţia sevei viţei de vie. Seva viţei de vie conţine în primul rând substanţe naturale cu proprietăţi antioxidante puternice.

Cea mai importantă dintre acestea este viniferinul, o substanţă naturală antioxidantă care este de 62 de ori mai puternică decât vitamina C. Viniferinul acţionează împotriva oxidării celulare. Oxidarea celulară conduce la apariţia ridurilor, a petelor de la nivelul pielii şi la diminuarea elasticităţii pielii şi a aspectului ei luminos. Viniferinul din seva viţei de vie creează o barieră protectoare eficientă împotriva celor aproximativ 10.000 de atacuri zilnice ale radicalilor liberi asupra fiecărei molecule de ADN din celulele noastre, având astfel un puternic efect regenerant asupra trupului uman.

În cadrul medicinei neconvenţionale, seva viţei de vie este apreciată ca fiind un remediu natural eficient, cu proprietăţi antihemoragice, antiinflamatoare, vulnerare (cicatrizante) şi depurative. Iată în continuare câteva dintre cele mai larg răspândite utilizări ale sevei proaspete de viţă de vie pentru sănătatea omului.

Seva viţei de vie ajută la combaterea blefaritei (inflamaţia pleoapelor), a conjunctivitei (inflamaţia a conjunctivei cauzată de o infecţie bacteriană sau virală) şi a urciorului (orgelet), ce este o inflamaţie purulentă a glandelor sebacee palpebrale situate la nivelul pleoapelor. Datorită proprietăţilor ei antiinflamatoare şi antiseptice remarcabile, atunci când este aplicată sub formă de comprese la nivelul pleoapelor, seva viţei de vie este folositoare în tratarea urcioarelor persistente.

Cu seva de viţă de vie proaspăt recoltată se ung pleoapele sau se aplică comprese pe ochii închişi, apoi se lasă seva să acţioneze timp de 15 minute. Inflamaţia pleoapelor poate fi astfel tratată prin intermediul compreselor şi al spălării zilnice, timp de 2 săptămâni, în fiecare dimineaţă, a ochilor şi a tenului cu seva viţei de vie, care este necesar să fie păstrată în tot acest timp la frigider.

Seva viţei de vie are şi o importantă acţiune litotriptică renală, de dizolvare pe cale naturală ai calculilor renali. Administrată intern, seva viţei de vie contribuie la îmbunătăţirea procesului natural de reducere gradată a formaţiunilor solide de la nivel renal, aşa-numitele „pietre la rinichi“.

Pentru aceasta se administrează câte 1 lingură de sevă (aproximativ 10 ml), dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru a stimula diureza, eliminarea confortabilă a urinei, remediul natural din sevă de viţă de vie se administrează împreună cu o cantitate de 100-200 ml de apă proaspătă de izvor. Se face o astfel de cură timp de o săptămână, interval în care se administrează zilnic seva de viţă de vie în cantitatea indicată, împreună cu apa de izvor.

Datorită proprietăţilor ei antiinflamatoare şi astringente, seva viţei de vie ajută şi la tratarea acneei. Efectul antiseptic al sevei viţei de vie creşte rezistenţa pielii contra infecţiilor. Aplicată zilnic sub formă de comprese, seva viţei de vie contribuie la îmbunătăţirea stării generale a tenului. Pentru aceasta, se recomandă spălarea zilnică a tenului cu seva viţei de vie, care se lasă să se usuce în mod natural, iar apoi, după aproximativ o jumătate de oră, se spală tenul cu apă. Procedeul se realizează zilnic, timp de două săptămâni.

Asupra sistemului hepato-biliar, seva viţei de vie are, de asemenea, un efect profund benefic, deoarece stimulează activitatea biliară prin acţiunile coleretică (care stimulează secreţia biliară) şi colagogă (care facilitează evacuarea veziculei biliare). Administrarea internă de sevă de viţă de vie este utilă în cazurile de colecistită (inflamaţia veziculei biliare) şi de dischinezie biliară (perturbarea motilităţii veziculei biliare).

În astfel de situaţii se recomandă administrarea unei linguri de sevă de viţă de vie (aproximativ 10 ml), cu o jumătate de oră înainte de masă. Apoi, după ingurgitare, se adoptă poziţia culcat pe partea dreaptă şi se rămâne astfel, în această poziţie, timp de 10-15 minute. Se repetă procedeul timp de 5 zile la rând, folosind sevă de viţă de vie proaspăt colectată, ce a fost păstrată la rece în frigider.

Seva viţei de vie are totodată şi un important efect imunostimulent, prin care fortifică în mod considerabil activitatea sistemului imunitar. Seva viţei de vie contribuie la întărirea puterii sistemului imunitar tocmai datorită prezenţei viniferinului, care este un puternic antioxidant. Pentru a beneficia de efectul imunostimulent, seva viţei de vie se consumă proaspătă, în cantităţi de 15 până la 60 ml pe zi (o lingură şi jumătate până la 6 linguri pe zi). Se poate administra de asemenea Shilajit – rășină de mumie pentru a se obține efecte mărite asupra creșterii imunității.

Se recomandă administrarea sevei de viţă de vie zilnic, timp de 7 zile, în fiecare dimineaţă. Administrarea se face din oră în oră, câte o linguriţă de sevă înghiţită pe stomacul gol, pe întreaga durată a dimineţii, de preferinţă între orele 8:00 şi 11:00, cu un total de patru administrări a câte o lingură şi jumătate de sevă de viţă de vie, în medie 15 ml la o administrare. Prima masă a zilei se va lua după ora 12:00.